Το εξωτερικό του μέρος είναι χρώματος καφέ και το εσωτερικό είναι χυμώδες, με πράσινο χρώμα και μικρά σποράκια, χρώματος μαύρου
Το φυτό ευδοκιμεί σε γόνιμα και υγρά εδάφη. Η σπορά του φυτού γίνεται κατά την άνοιξη και η συγκομιδή στα μέσα Οκτωβρίου.
Ο καρπός του ακτινιδίου είναι πλούσιος σε κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία. Επίσης, διαθέτει περισσότερη βιταμίνη C σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο φρούτο, αρκεί μόνο να καταναλωθεί αμέσως μετά την κοπή, για να μη χαθούν οι βιταμίνες.
Το ροδάκινο είναι ο καρπός της ροδακινιάς. Έχει σφαιρικό ή ωοειδές σχήμα , ραφή στη ράχη και χνουδωτή ή λεία φλούδα ανάλογα με τη ποικιλία σε διάφορους χρωματισμούς του κίτρινου , ρόδινου και κόκκινου αλλά και του λευκοκίτρινου (λευκόσαρκη ροδακινιά).
Η σάρκα είναι χυμώδης, αρωματική με γλυκιά και υπόξινη γεύση.Δίνει ωραία μαρμελάδα αλλά και κομπόστα, ενώ είναι γευστικός και ο χυμός του.
Πλούσιο σε βιταμίνες (κυρίως C) αλλά και ιχνοστοιχεία.
Το νεκταρίνι είναι φρούτο που μυρίζει καλοκαίρι και έχει κάτι από το νέκταρ των θεών: ξεχωριστή γεύση, ιδιαίτερο χρώμα και πλούσιο άρωμα.
Φρούτο με λεία φλούδα και σάρκα σκληρή (όπως του μήλου) κόκκινου, λευκού ή κίτρινου χρώματος.Ιδανικός τόπος καλλιέργειας είναι κυρίως η κεντρική και δυτική Μακεδονία, όπου οι ιδιαίτερες εδαφο-κλιματικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη αυτού του καρπού.
Τα νεκταρίνια είναι πλούσια σε κάλιο, φυτικές ίνες και βιταμίνη C.
Το βερίκοκο είναι ο καρπός της βερικοκιάς. Στην Κύπρο είναι γνωστό ως χρυσόμηλο.
Το σαρκώδες και χυμώδες περικάρπιο είναι εύγευστο, γλυκό και έχει χρώμα πορτοκαλοκίτρινο. Το εξωτερικό του βερίκοκου (φλούδα) είναι λεπτό, συνήθως χνουδωτό και είναι χρώματος κίτρινου με μερικές κόκκινες κηλίδες στη μπροστινή του πλευρά.
Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α. Επίσης περιέχει βιταμίνες C, Β1, Β2 και φυσικό σάκχαρο.
Κεράσια ονομάζονται οι καρποί του δένδρου της κερασιάς. Στην Ελλάδα παράγονται στον Κολινδρό Πιερίας, στην Έδεσσα και σε αρκετές άλλες περιοχές της, βόρειας κυρίως, Ελλάδας.
Ενδείκνυνται στην αναιμία, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σίδηρο. Ο καρπός του φρούτου περιέχει ικανή ποσότητα καλίου και βιταμίνης Α.
Το αχλάδι είναι ο καρπός της αχλαδιάς. Έχει σχήμα μακρύ και στενεύει στο άκρο που βρίσκεται το κοτσάνι ενώ είναι φαρδύ στο κάτω μέρος.
Εσωτερικά η σάρκα τους είναι συνήθως λευκή πιο μαλακή από τα μήλα και πιο γλυκιά.
Περιέχουν βιταμίνη C, ασβέστιο, νιασίνη, βιταμίνη Β6, φώσφορο και ποτάσιο.
Το μήλο είναι φρούτο, καρπός του δέντρου μηλιά.
Τα φρούτα ωριμάζουν το φθινόπωρο, και συνήθως έχουν διάμετρο 5-9 cm (και σπάνια μέχρι και 15 cm).
Είναι ιδιαίτερα θρεπτικό, καθώς περιέχει αρκετές φυτικές ίνες, βιταμίνες (C), αντιοξειδωτικά και μέταλλα, πολύ χρήσιμα και ωφέλιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό.